Nyheter

Filmfest Salten 2018

Foto: Sverre Breivik

17. april var 1000 tiendeklassinger fra hele Salten samlet til årets filmfest i Bodø Spektrum. Per Sundnes var som tidligere år konferansier og bidro til god stemning i salen. Det ble i alt delt ut 9 priser.

Filmfesten er godt innarbeidet og arrangeres i år for 13. gang. I tillegg arrangeres det FilmfestOrama i Stormen Bibliotek og Fram Kino i et samarbeid mellom DKS Bodø og DKS Nordland.

Her har ungdommene mandag og tirsdag i puljer sett filmen "Hva vil folk si". Filmen er en gripende film om skam, ære og det å slites mellom to kulturer.

Etter filmen har ungdommene hatt en samtale om temaet med den 20 år gamle samfunnsdebattanten og forfatteren Sumaya Jirde Ali fra Bodø. 

Tirsdag kveld stilte alle ungdommene opp i finstasen i Bodø Spektrum for å hylle prisvinnerne.

Filmfest Salten får økonomisk støtte fra  IRIS Salten, Nordnorsk Filmsenter, Kulturtanken, DKS Nordland og Bodø kommune i tillegg til betydelig egeninnsats fra kommunene i Salten og Salten Kultursamarbeid. 

Bildet viser Steigenskolen som tar imot Vandreprisen.

Her er oversikt over vinnerne med juryens begrunnelse:

og filmene kan ses HER

Kategori Vinner Juryens begrunnelse
Animasjon

SØPPELHAGEN 

Henrik Alstadhaug og Vebjørn Røed

En håndlaget animasjonsfilm med mye mørk humor har gledet juryen i år. Mye arbeid, planlegging og kjærlighet kreves av filmskaperne for å få det til. I tillegg har de vært teknisk dyktige til å omsette alt til en overbevisende kortfilm. Juryen lar seg imponere og gratulerer med utført arbeid!
Dokumentar

8/6-1945 

Julie Valvik, Lovise Svendsen, Silje Eiring, Julian Nikolaisen og Christian Johansen

Gode dokumentarfilmer kan fungere som tidskapsler. De kan fortelle en konkret historie som ligger langt tilbake i tid. Virkelig gode dokumentarfilmer løfter en enkelthistorie til å si noe om et helt samfunn og en tidsepoke.  Årets vinnerfilm klarer dette ved å fortelle en privat, nesten intim historie fra tiden rett etter krigen i Norge. Juryen vil takke filmskaperne for at de forteller denne historien og håper at mange flere lar seg berøre av den.

Fiksjon

FØLELSEN 

Emilie Thømt, Tora Gustavsen, Dima Kernitskyi og Stine Israelsen

Årets vinnerfilm leder tilskueren på villspor og skaper en sitrende spenning som suverent løses opp ved slutten. Juryen ble imponert over hvor gjennomtenkt og målrettet filmskaperne har brukt foto, klipping og lyd for å oppnå denne effekten. Juryen håper at denne prisen gir mersmak og oppfordrer vinnerne til å fortsette å leke seg med filmmediet!
Beste kvinnelige skuespiller

KAJA HALVORSEN

Lille speil på veggen der

I en film som handler om den nagende tvilen ikke å være så perfekt som alle andre er årets beste kvinnelige skuespiller veldig dyktig i å formidle sin karakters usikkerhet. Det er en vanskelig rolle som fylles modig og suverent. Vår vinner gjør et stort bidrag til at filmen fungerer så bra som den gjør, og viser oss voksne hvordan ungdommer føler presset på seg.
Beste mannlige skuespiller

HERMAN MUNKVIK

Bøsta

Årets beste mannlige skuespiller har ingen dialog å støtte seg til i formidlingen av sin rolle. Filmen hopper i tillegg i tid, slik at det ligger mye ansvar på en skuespiller i å formidle karakterens følelser til oss som ser filmen. Juryen mener at vinneren gjør en strålende jobb i dette og løfter den ferdige filmen frem ved sin tilstedeværelse.
Juryens fagpris

SØPPELHAGEN

Henrik Alstadhaug og Vebjørn Røed

Stopp-motion animasjon er en kunst som krever en stor grad av planlegging, nøyaktighet og ikke minst utholdenhet. Man kan ikke jukse og ta snarveier. Teknisk kompetanse og kreativitet må også gå hånd i hånd. I år er det en slik film som har imponert juryen mest. Fra planlegging til redigering viser filmskaperne en sikker hånd om virkemidlene. Og resultatet er en underholdende og fortjent vinner av fagprisen i 2018.
Miljøprisen

DEN MAGISKE PORTALEN

Fillip Jonassen, Ida Marie Pedersen, Eirik Vikran og Isac Lieng

Vinnerne av årets miljøfilm tar gjenvinning og sirkulær økonomi på kornet. De har tatt i bruk gode filmtekniske effekter med en artig vri for å vise at avfall er råstoff til nye produkter. Dette er noe vi i juryen applauderer, og som er helt i Iris-ånd.
Filmen tar oss rett inn i «det grønne skifte» der fokus på avfall og ikke minst minimering av restavfall står sentralt.
Folkets pris

MELKEBANDITTENE

Adrian Ravn Håkonsen, André Kristensen Sæterhaug, Thomas André Svendsen, Marius Martin Haubakk, Kevin Andreas Moxnes og Isak Spørck Eriksen

Kåringen skjer gjennom avstemning på SMS. Det er blitt avgitt totalt 5363 stemmer. Vinnerfilmen fikk 395 stemmer.
Vandreprisen STEIGENSKOLEN

Vinnerskolen var enormt godt forberedt, hadde tenkt ut tydelige idéer allerede før vi kom, og viste stort engasjement og skaperglede. Etter workshopen gledet vi oss til å se filmene deres.